Bingo on todella hauska onnenpeli, joka on viihdyttänyt pelaajia jo vuosikymmeniä. Suomeen tämä suosittu peli rantautui 1960-luvulla ja on sittemmin noussut todella suureen suosioon. Se on helppo oppia, mutta tarjoaa silti jännittävän ja vauhdikkaan pelielämyksen niin pelisaleihin kuin myös omiin peli-iltoihin. Pelissä yhdistyvät sattuma, jännitys ja sosiaalinen kanssakäyminen, mikä tekee siitä loistavaa ajanvietettä niin nuorille kuin vanhoillekin.
Mikä on Bingo?
Kyseessä on puhtaaseen onneen perustuva peli, jossa osallistujat yrittävät saada omaan peliruudukkoonsa arvottuja numeroita. Tavoitteena on muodostaa tietty kuvio, kuten esimerkiksi vaaka- tai pystyrivi, ennen muita pelaajia. Pelin viehätys piilee sen yksinkertaisuudessa ja siinä, että kuka tahansa voi voittaa. Bingossa pelataan yleensä pienistä palkinnoista, kuten esimerkiksi lahjakortista tai kahvipaketista sekä tottakai puhtaasta voitonriemusta.
Jos kaipaat vaihtelua ja haluat nauttia mieluummin korttipelien tuomasta viihteestä, kannattaa kurkistaa sivustolle unosäännöt.fi, josta löydät niin Unon kuin myös monien muiden suosittujen korttipelien ohjeita.
Bingo säännöt ja pelin kulku
Bingon säännöt on helppo oppia. Jokainen pelaaja saa yhden tai useamman ruudukon, joka sisältää satunnaisesti valittuja numeroita. Kun peli alkaa, pelinhoitaja tai kone arpoo numeroita yksi kerrallaan ja huutaa niitä ääneen. Jos arvottu numero löytyy omasta kupongista, sen kohdalle laitetaan pieni merkintä. Ensimmäinen pelaaja, joka saa muodostettua vaadittavan kuvion huutaa “bingo”. Tämän jälkeen hänen kuponkinsa vielä tarkistetaan, ja kyseinen pelaaja julistetaan voittajaksi.
Bingoruudukon rakenne ja numerointi
Perinteisessä kupongissa on 25 numeroa jaettuna 5×5-ruudukkoon. Jokaisen sarakkeen yläpuolella on kirjain, jotka muodostavat sanana B-I-N-G-O. B-sarakkeessa on tyypillisesti numerot 1-15, I:ssä 16-30, N:ssä 31-45 ja niin edelleen. Tämän järjestelmän tarkoituksena on helpottaa numeroiden löytymistä pelin aikana. Kannattaa kuitenkin huomioida, että numerot voivat hieman vaihdella sen perusteella, pelataanko luvuilla 1-75 vai 1-90.
Normaalikierroksen vaiheet ja eteneminen
Normaalikierros on pelin perinteinen versio, joka alkaa kupongin ostamisella. Kun kaikki pelaajat ovat saaneet ruudukon eteensä, pelinhoitaja aloittaa numeroiden arvonnan, ja pelaajat merkitsevät osumansa. Normaalikierroksella on yleensä tarkoitus saada joko vaaka- tai pystyrivi täyteen.
Mitä tarkoittaa viitosbingo?
Tämä on toinen hyvin yleisesti pelattu muunnelma. Sen ideana on saada täyteen viisi numeroa joko vaakasuoraan, pystysuoraan tai diagonaalisesti eli vinottain.
Jahtikierroksen säännöt
Jahtikierroksella täytetään ensin vaadittu yhdistelmä, jonka jälkeen siirrytään suurempaan ruudukkoon metsästämään niin kutsuttuja “jahdattavia” numeroita. Pelin voittaa se pelaaja, joka ensimmäisenä onnistuu löytämään nämä numerot ruudukostaan. Jahtikierroksella voidaan tavoitella esimerkiksi täyskättä tai täyttä ruudukkoa.
Tuplatuuri
Tuplatuuri on pelin erityiskierros, jossa tavoitellaan tuplavoittoa. Ei siis riitä, että saa yhden bingon, vaan tässä variaatiossa täytetään kahta kuponkia samanaikaisesti. Tuplatuuri vaatii huomattavasti enemmän valppautta, sillä sitä pelataan useammalla kupongilla.
Bingon alkuperä
Historia yltää 1500-luvun Italiaan, jossa se tunnettiin alunperin nimellä Lo Giuoco del Lotto d’Italia. Italiasta peli levisi 1700-luvun aikana Ranskaan ja muualle Eurooppaan, ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin, jossa lelukehittäjä Edwin Lowe muokkasi sen nykymuotoonsa. Suomeen pelin saavutti ensimmäisen kerran 1950-luvulla, mutta sen suurempi suosio alkoi kuitenkin muodostumaan 1960-luvun loppupuolella, kun tämä numeropeli lähti leviämään kautta maan.
Kokeile myös sanabingoa
Tämä on hauska muunnelma tästä onnenpelistä. Siinä ruudukossa on sanoja tai lauseita tiettyyn aiheeseen liittyen. Pelaajat merkkaavat sanat sitä mukaa, kun ne mainitaan esimerkiksi elokuvassa, biisissä tai puheessa. Tämä muunnelma onkin loistava tapa piristää esimerkiksi työpaikan kokouksia tai kaveriporukan leffailtoja.
Yhteenveto
Bingo on suosittu ja helposti opittava onnenpeli, joka saapui Suomeen 1960-luvulla ja on viihdyttänyt kaikenikäisiä pelaajia siitä lähtien. Pelissä täytetään ruudukkoa arvottujen numeroiden perusteella tavoitellen tiettyä kuviota, ja sen perinteisen version lisäksi tarjolla on monia muunnelmia, kuten viitosrivi, tuplatuuri ja jahtikierros. Ruudukot perustuvat kirjaimiin B-I-N-G-O ja numeroiden määrä vaihtelee peliversiosta riippuen. Lajin juuret juontavat 1500-luvun Italiaan, ja sen nykyinen muoto kehittyi Yhdysvalloissa ennen leviämistään Suomeen Juuso Waldenin ja Ebba Forsbergin ansiosta. Sanaversio pelistä tuo uutta piristystä esimerkiksi kokouksiin tai elokuvahetkiin, kun pelaajat seuraavat ruudukkoa sanojen perusteella.
UKK
Tässä on muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia pelistä.
Mistä sana bingo tulee?
Sana juontaa juurensa 1920-luvulle, jolloin amerikkalainen lelukauppias Edwin Lowe kuuli jonkun huutavan vahingossa “bingo” aiemman “beano”-huudon sijaan voittaessaan pelin. Lowe piti tästä huudahduksesta niin paljon, että päätti nimetä pelin sen mukaan.
Montako numeroa Bingossa on?
Perinteisessä amerikkalaisessa pelissä on 75 numeroa, jotka on jaettu viiteen sarakkeeseen. Eurooppalaisessa muunnelmassa käytetään puolestaan yleensä 90 numeroa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että numeroiden määrä voi vaihdella eri peliversioiden välillä.
Kuka toi Bingon Suomeen?
Juuso Walden toi pelin ensimmäisenä Suomeen 1950-luvulla. Sen suosio lähti kuitenkin leviämään suuremmin ylivieskalaisen eläinlääkärin Ebba Forsbergin toimesta vuonna 1968. Forsberg oli käynyt opettelemassa pelaamista Ruotsissa ja laittoi sen jälkeen pystyyn Suomen ensimmäisen turnauksen.